maanantai 15. elokuuta 2016

     


                                                            JUGEND




                                                          Juuret ja aate  


 Siirtymistä uudelle, modernille vuosisadalle 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa haluttiin korostaa uuden muotokielen luomisella. Art Nouveauta onkin pidetty modernin tyylin alkuna ja uranuurtajana.
Art nouveaun ajatuksena oli taiteen ja esteettisyyden ulottaminen kaikkialle. Keskeinen käsite oli kokonaistaideteos eli esimerkiksi rakennus suunniteltiin kaikkia yksityiskohtia (sisustusta, puutarhaa jne.) myöten – sama tyyli kertautui kaikissa rakennuksen elementeissä.
Art Nouveau arvosti korkeaa käsityötaitoa kuten Arts & Crafts -liikekin. Tavoitteena oli vapautuminen jäljittelystä ja massatuotannosta, joka oli saanut jalansijaa esimerkiksi huonekalutuotannossa teollistumisen ja tehdastuotannon myötä.

Kohteet



Art nouveau -tyyliä käytettiin arkkitehtuurin alueella erityisesti julkisten kohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa, muun muassa tavarataloissa ja ravintoloissa. Rakennukset suunniteltiin käyttötarkoituksensa mukaan ja kokonaistaideteoksiksi. Art nouveau oli suosittu tyyli kuvituksissa ja käyttögrafiikassa, esimerkiksi kirjankuvituksissa, julisteissa ja mainoksissa.

Muotokieli

Art Nouveaun muotokielen keskeisenä ajatuksena oli niin sanottu orgaaninen estetiikka eli luonnon kielen ja muotojen siirtäminen rakenteisiin ja esineisiin. Tästä hyviä esimerkkejä löytyy muun muassa portaikkojen muotoilusta sekä lasimaalauksista.
Muotokielen taustalla on Eurooppaan tuodut japanilaiset puupiirrokset, rokokoon epäsymmetriset muodot, arts & crafts -liike sekä symbolismi, jonka mystisiä aiheita kuvattiin mielellään art nouveaun kuvissa ja esineissä. Myös keskiaikaa, etenkin keskiaikaista arkkitehtuuria ihailtiin ja sovellettiin.
Art nouveaun muotokieli oli rytmikkäästi aaltoilevaa ja epäsymmetristä. Nousevat ja liikkeessä olevat linjat olivat suosittuja, kulmien ja taitekohtien muotoilu tehtiin pehmeästi kaartuvaksi, ylimenoja vältettiin. Niin sanottu joutsenkaulaviiva tai ruoskaniskuviiva oli hyvin tyypillinen muoto art nouveaun taiteessa.



Materiaalit


Art nouveau suosi ennen kaikkea aitoja luonnonmateriaaleja ja luonnonmukaisia värejä.
Modernit materiaalit, kuten valurauta, lasi ja betoni mahdollistivat uusia muotokokeiluja, mutta materiaalien työstäminen tapahtui käsityönä, kuten art & crafts -liikkeessä. 

Esiintyminen

Art nouveau oli suosittu tyyli Euroopassa, etenkin länsiosissa. Saksassa samaista tyylisuuntaa kutsuttiin jugendiksi ja saksalaisista tunnetuimpia jugend-suunnittelijoita on Henry van de Velde. Yhdysvalloissa tyyliä nimitettiin Liberty Style -nimellä ja sen tunnetuin edustaja oli Louis Comfort Tiffany, joka suunnitteli vielä tänäkin päivänä suositut tiffany-lamput.
Suomessa art nouveaun ja jugendin aikalainen oli kansallisromantiikka, joka liittyi kansallisiin itsenäistymispyrkimyksiin. Oman maan kulttuuria, aiheita ja materiaaleja suosittiin. Taiteilijat, esimerkiksiAkseli Gallén-Kallela, tekivät retkiä Karjalaan ja etsivät sieltä katoavaa kansanperinnettä. Arkkitehdit suunnittelivat rakennuksia keskiajan hengessä, tunnetuimpia kansallisromanttisia arkkitehtejä olivat: Lars Sonck ja Väinö Blomstedt. Keramiikkaan ja huonekalujen tuotantoon keskittynyt Iiris-tehdas toimi 1897-1902 välisen ajan. Sen johtohahmoja olivat Louis Sparre ja A W Finch

Suomessa Art nouveau-tyylistä  arkitehtuuria näkyy muunmuassa :
-Helsingin Rautatieasemalla
Kuvahaun tulos haulle art nouveau helsinki
- Helsingin vanhoissa kerrostaloissa, esim hissiauloissa on käytetty Art nouveau-tyyliä 

 Kuvahaun tulos haulle art nouveau helsinki
Kuvahaun tulos haulle art nouveau helsinki


Valitsin Art nouveaun sen takia koska se  kiinnosti minua eniten.

Lähtee txt ja kuvatt:

http://oppimateriaalit.jamk.fi/taideteollisuus/art-nouveau-ja-jugend/

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3PuZXbZAB1qc-1L9dliSAA4VBx-cguk0PDgvm2FJDXItwQLyLsg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti